اگر میخواهید بهصورت جدی عکاسی را شروع کنید یا به دوربینی بهتر از گوشی هوشمند و دوربینهای کامپکت نیاز دارید، دوربینهای DSLR سطح مبتدی و میانرده بهترین انتخابها برای شما هستند. ما نیز در این مطلب بهترین دوربینهای DSLR برای شروع عکاسی را مورد بررسی قرار دادهایم، هرچند که هرکدام از این دوربینها در دستان یک عکاس باتجربه قادر به ثبت عکسهایی فوقالعاده هستند. با پیکسل همراه باشید.
البته میتوانید به سراغ دوربینهای بدونآینه نیز بروید، ولی در گروه قیمتی این مطلب، هیچیک از دوربینهای بدونآینه دارای منظرهیاب و کیفیت قابل رقابت با مدلهای DSLR نیستند. دوربینهای DSLR که در این مطلب مورد بحث قرار گرفتهاند کیفیتی بهمراتب بهتر از دوربینهای کامپکت را در اختیار کاربر میگذارند و تجربهی کار با لنزهای مختلف را نیز فراهم میکنند.
اکثر این دوربینها به این دلیل که افراد مبتدی را هدف قرار دادهاند، حالتهای خودکار و راهنماهای بسیار خوبی نیز دارند.
معیارهای اصلی انتخاب بهترین دوربینهای DSLR در این مطلب کیفیت عکس، امکانات فیلمبرداری، سیستم فوکوس، راحتی استفاده و قیمت بودهاند، ولی اهمیت خاصی به کیفیت عکس و قیمت داده شده است. با این توضیحات، در ادامه به بررسی بهترین دوربینهای DSLR برای شروع عکاسی خواهیم پرداخت:
سنسور: APS-C | رزولوشن: 24 مگاپیکسل | فوکوس خودکار: تشخیص فاز 11 نقطهای با یک نقطهی صلیبی | صفحهنمایش: 3 اینچی با رزولوشن 921،000 پیکسل | عکاسی پیاپی: 5 فریم بر ثانیه | فیلمبرداری: 1080/60P
نکات مثبت:
- عملکرد عالی در نور کم
- کیفیت عالی فایلهای RAW
- گسترهی دینامیکی وسیع
- رابط کاربری ساده
نکات منفی:
- نبود وایفای
- کنترلها و میانبرهای محدود
- صفحهنمایش ثابت غیرلمسی
- فوکوس کند در Live view
D3300 بهتازگی با مدل جدیدتر D3400 جایگزین شده است. سنسور 24 مگاپیکسلی CMOS این دوربین همچنان از بهترینها در ردهی خود و حتی ردههای بالاتر بهحساب میآید. رابط کاربری آن بسیار ساده است و راهنماهای گرافیکی برای افراد تازهکار نیز دارد. البته شاید تعداد دکمههای میانبر و کنترلهای آن برای افراد باتجربه محدودکننده باشند. صفحهنمایش و منظرهیاب آن نیز در سطح قابلقبولی هستند.
همانطور که انتظار میرود کیفیت فایلهای jpeg در این دوربین بسیار خوب هستند و رنگهایی زنده و دقیق را تولید میکند. البته مانند اکثر دوربینها در این گروه قیمتی لنز کیت که همراه دوربین است نمیتواند از حداکثر پتانسیل سنسور استفاده کند و میتوانید با خرید یک لنز بهتر کیفیت عکاسی را به طرز قابلتوجهی افزایش دهید. کیفیت فایل RAW و میزان نویز این دوربین در گروه قیمتی خودش بیرقیب است و گسترهی دینامیکی فوقالعادهای را نیز ارائه میکند. همین موضوع در کنار قیمت مناسب موجب شدهاند که در لیست بهترین دوربینهای DSLR در صدر قرار بگیرد.
سیستم فوکوس این دوربین تنها 11 نقطه دارد که میزان زیادی از سنسور را پوشش نمیدهند و تنها یکی از آنها از نوع cross type یا صلیبی است. دقت این سیستم فوکوس قابلقبول است، ولی نباید توقع سرعت بسیار بالایی را از آن داشته باشید. از نظر کیفیت فیلمبرداری نیز با حداکثر رزولوشن 1080/60P عملکرد قابلقبولی را ارائه میکند، ولی فوکوس در حالت فیلمبرداری و Live View میتوانست بهتر باشد.
سنسور: APS-C | رزولوشن: 24 مگاپیکسل | فوکوس خودکار: تشخیص فاز 39 نقطهای با 9 نقطهی صلیبی | صفحهنمایش: 3.2 اینچی مفصلی و لمسی با رزولوشن 1،037،000 پیکسل | عکاسی پیاپی: 5 فریم بر ثانیه | فیلمبرداری: 1080/60P
نکات مثبت:
- کیفیت عکاسی عالی و گسترهی دینامیکی وسیع
- بدنهی جمعوجور با طراحی ارگونومیک
- صفحهنمایش مفصلی لمسی
- عملکرد خوب سیستم فوکوس در تعقیب سوژه
نکات منفی:
- داشتن تنها یک دیال کنترلی
- نداشتن امکان کنترل دیافراگم و auto ISO در فیلمبرداری
- بافر محدود
D5500 یک دوربین بیادعا و توانمند است. این دوربین با داشتن سنسوری عالی و امکانات مشابه برادران بزرگترش، هم برای آماتورها و هم برای حرفهایها جذاب است. البته مدل جدیدتر D5600 هم چند وقتی است که عرضه شده است، ولی اختلاف قیمت آنها موجب شده است که ما D5500 را در جایگاه بالاتری قرار دهیم.
بهعنوان یک DSLR این دوربین ابعاد نسبتاً کوچکی دارد، بسیار خوشدست است و مستحکم و بادوام نیز حس میشود. متأسفانه تنها یک دیال دارد، ولی این نقطهی ضعف تا حدودی با عملکرد عالی صفحهنمایش لمسی پوشش داده شده است. یکی از قابلیتهای بسیار جالب آن این است که میتوانید گوشهی راستی صفحهنمایش را بهعنوان تاچ پدی برای فوکوس خودکار استفاده کنید که عملکرد بسیار خوبی دارد و حتی وقتی چشمتان را به منظرهیاب چسباندهاید نیز میتوانید از آن استفاده کنید.
عملکرد D5500 سریع است، سریع روشن میشود و سیستم فوکوسش هم سرعت خوبی دارد، ولی بافر عکاسی پیاپی در حالت RAW محدود است.
کیفیت عکاسی آن نیز فوقالعاده است. گسترهی دینامیکی وسیع آن باعث شده بتوانید جزئیات زیادی را از سایهها خارج کنید و برای عکاسی از مناظر پرکنتراست ایدئال است. میزان نویز سنسور نیز بسیار کم است و از این نظر در گروه خودش پیشرو است.
صفحهنمایش مفصلدارش کار فیلمبرداری را بسیار ساده میکند و با وجود حالت فیلمبرداری flat و سنسوری عالی پردازش و ادیت فیلمهای این دوربین بسیار لذتبخش است. البته نبود امکان کنترل دیافراگم، ایزوی خودکار و جک هدفون میتواند برای فیلمبرداران حرفهای آزاردهنده باشد. با این وجود باید گفت فیلمبرداری این دوربین بهراحتی نمرهی قبولی را کسب میکند.
سنسور: APS-C | رزولوشن: 24 مگاپیکسل | فوکوس خودکار: تشخیص فاز 19 نقطهای با 19 نقطهی صلیبی | صفحهنمایش: 3 اینچی مفصلی و لمسی با رزولوشن 1،040،000 پیکسل | عکاسی پیاپی: 5 فریم بر ثانیه | فیلمبرداری: 1080/30P
نکات مثبت:
- کیفیت عکاسی jpeg خوب
- کیفیت عکاسی خوب در نور کم
- صفحهنمایش مفصلدار لمسی بسیار کاربردی
نکات منفی:
- گسترهی دینامیکی محدودتر نسبت به رقبا
- فوکوس خودکار ضعیفتر از رقبا هنگام عکاسی
این دوربین در بین دوربینهای سری EOS کانن بالاتر از 1300D قرار میگیرد. سنسور 24 مگاپیکسلی آن با 760D یکسان است و فوکوس آن نیز نسبت به نسل قبلی بهمراتب بهتر شده است. البته این مدل بهتازگی با EOS 800D جایگزین شده است، ولی 800D به دلیل جدیدتر بودن فعلاً قیمت بالایی دارد.
کیفیت عکاسی آن در حد و اندازههای سایر رقبا است و میتواند عکسهای بسیار زیبایی را ثبت کند. میزان نویز در نور کم نیز در سطح بهترینهای این گروه قرار میگیرد، ولی از لحاظ گسترهی دینامیکی حرف چندانی برای گفتن ندارد. البته این مورد را تنها هنگام عکاسی از مناظر پرکنتراست و هنگام ادیت فایلهای RAW متوجه خواهید شد.
ارگونومی 750D دقیقاً همان چیزی است که از کانن انتظار میرود و صفحهنمایش مفصلی لمسی آن نیز انجام تنظیمات را بسیار راحت کرده است. فیلمبرداری آن به 1080/30P محدود است و امکانات چندانی را نیز در این زمینه ارائه نمیکند. ولی با توجه به بهرهگیری از سیستم فوکوس هیبریدی برای فیلمبرداری، باید به آن نمرهی قبولی داد.
این دوربین از سیستم فوکوس 19 نقطهای استفاده میکند که تماماً از نوع صلیبی هستند. این نقطهها میزان زیادی از کادر را نمیپوشانند، ولی سرعت و دقت بسیار بالایی دارند.
این مدل یکی از بهترین دوربینهای DSLR برای استفادههای عمومی، شروع عکاسی و حتی فیلمبرداری به حساب میآید.
سنسور: APS-C | رزولوشن: 24 مگاپیکسل | فوکوس خودکار: تشخیص فاز 11 نقطهای با یک نقطهی صلیبی | صفحهنمایش: 3 اینچی با رزولوشن 921،000 پیکسل | عکاسی پیاپی: 5 فریم بر ثانیه | فیلمبرداری: 1080/60P
نکات مثبت:
- کیفیت عکاسی در نور کم از بهترینهای کلاس خودش است
- فایلهای RAW دارای گسترهی دینامیکی فوقالعادهای هستند
- اتصال بلوتوث
نکات منفی:
- نبود وای فای داخلی
- صفحهنمایش ثابت و غیرلمسی
- کنترلهای ابتدایی و محدود
نیکون بهتازگی D3400 را جایگزین مدل محبوب D3300 کرد. البته تغییرات صورت گرفته در این مدل بسیار محدود هستند و مهمترین تفاوت آن اضافه شدن قابلیت اتصال بلوتوث است.
رابط کاربری سادهی D3400 برای کاربران نیکون کاملاً آشنا است. درک این رابط کاربری برای تازهکارها نیز بسیار راحت خواهد بود، ولی شاید کاربران باتجربهتر از کمبود دکمههای میانبر ناراضی باشند. صفحهنمایش و منظرهیاب آن نیز دقیقاً مانند D3300 هستند.
همانطور که انتظار میرود کیفیت فایلهای jpeg در این دوربین بسیار خوب هستند و رنگهایی زنده و دقیق را تولید میکند. البته مانند اکثر دوربینها در این گروه قیمتی لنز کیت که همراه دوربین است نمیتواند از حداکثر پتانسیل سنسور استفاده کند و میتوانید با خرید یک لنز بهتر کیفیت عکاسی را به طرز قابلتوجهی افزایش دهید. کیفیت فایل RAW و میزان نویز این دوربین در گروه قیمتی خودش بیرقیب است و گسترهی دینامیکی فوقالعادهای را نیز ارائه میکند.
سیستم فوکوس این دوربین 11 نقطه دارد که میزان زیادی از سنسور را پوشش نمیدهند و تنها یکی از آنها از نوع cross type یا صلیبی است. دقت این سیستم فوکوس قابلقبول است، ولی نباید توقع سرعت بسیار بالایی را از آن داشته باشید. از نظر کیفیت فیلمبرداری نیز با حداکثر رزولوشن 1080/60P عملکرد قابلقبولی را ارائه میکند.
در واقع تفاوت چندانی بین ردههای اول بهترین دوربینهای DSLR برای شروع عکاسی وجود ندارد و D3400 به همان خوبی یا بهتر از D3300 است.
سنسور: APS-C | رزولوشن: 24 مگاپیکسل | فوکوس خودکار: تشخیص فاز 39 نقطهای با 9 نقطهی صلیبی | صفحهنمایش: 3.2 اینچی مفصلی با رزولوشن 1،037،000 پیکسل | عکاسی پیاپی: 5 فریم بر ثانیه | فیلمبرداری: 1080/60P
نکات مثبت:
- کیفیت عکاسی در نور کم از بهترینهای کلاس خودش است
- فایلهای RAW دارای گسترهی دینامیکی فوقالعادهای هستند
- وایفای داخلی
نکات منفی:
- لنزهای کیت چندان خوبی ندارد
- نبود صفحهنمایش لمسی
شاید D5300 حالا کمی قدیمی شده باشد، ولی نباید آن را دستکم گرفت. سنسور آن همچنان از بهترینهای این کلاس به شمار میرود و حالا قیمتی کمتر از مدلهای جدیدتر D5500 و D5600 دارد.
مزیت خرید دوربینهای سطح بالاتر ولی قدیمیتر این است که معمولاً کنترلها و میانبرهای بیشتری دارند و صفحهنمایش و منظرهیاب آنها نیز بهتر است.
یک مزیت خرید این دوربین این است که نسبت به دوربینهای همقیمت سیستم فوکوس بهمراتب پیشرفتهتری دارد. سیستم فوکوس این دوربین از نوع 39 نقطهای است که 9 نقطهی آن Cross Type هستند؛ بنابراین فوکوس این دوربین بهمراتب سریعتر و قابلاعتمادتر از دوربینهایی مانند D3300 و D3400 است.
D5300 به یک سنسور 24 مگاپیکسلی مجهز است و همانطور که انتظار میرود کیفیت فایلهای jpeg خارجشده از این دوربین بسیار خوب بوده و دارای رنگهای زنده و دقیقی هستند. همچنین با حذف فیلتر AA این دوربین تصاویر بهمراتب شارپتری را نسبت به مدل قبلی، یعنی D5200 ارائه میکند. از لحاظ میزان نویز و گسترهی دینامیکی این سنسور همچنان در بین سنسورهای APS-C از بهترینها بهحساب میآید.
D5300 مدتهای زیادی است که در لیست بهترین دوربینهای DSLR جای میگیرد، ولی با گذشت زمان ردهی آن کاهش پیدا کرده است. قیمت مناسب و کیفیت بسیار خوب عکسهای این دوربین موجب شدهاند که همچنان از بهترین انتخابها باشد.
سنسور: APS-C | رزولوشن: 24 مگاپیکسل | فوکوس خودکار: تشخیص فاز 39 نقطهای با 9 نقطهی صلیبی | صفحهنمایش: 3.2 اینچی مفصلی و لمسی با رزولوشن 1،037،000 پیکسل | عکاسی پیاپی: 5 فریم بر ثانیه | فیلمبرداری: 1080/60P
نکات مثبت:
- کیفیت عکاسی عالی و گسترهی دینامیکی وسیع
- بدنهی جمعوجور با طراحی ارگونومیک
- صفحهنمایش مفصلی لمسی
- عملکرد خوب سیستم فوکوس در تعقیب سوژه
- NFC و بلوتوث داخلی
نکات منفی:
- داشتن تنها یک دیال کنترلی
- قیمت بالاتر نسبت به سایر رقبا
- فوکوس خودکار ضعیف هنگام فیلمبرداری
- عملکرد نامطمئن Snapbridge
D5600 بهتازگی جایگزین دوربین دوستداشتنی D5500 شده است. البته تفاوت اصلی آنها در اضافه شدن بلوتوث و NFC به D5600 است و از لحاظ سنسور، سیستم فوکوس، ارگونومی و کیفیت عکاسی تفاوت چندانی ندارند.
بهعنوان یک DSLR این دوربین ابعاد نسبتاً کوچکی دارد، بسیار خوشدست است و مستحکم و بادوام نیز حس میشود. متأسفانه تنها یک دیال دارد، ولی این نقطهی ضعف تا حدودی با عملکرد عالی صفحهنمایش لمسی پوشش داده شده است. یکی از قابلیتهای بسیار جالب آن این است که میتوانید گوشهی راستی صفحهنمایش را بهعنوان تاچ پدی برای فوکوس خودکار استفاده کنید که عملکرد بسیار خوبی دارد و حتی وقتی چشمتان را به منظرهیاب چسباندهاید نیز میتوانید از آن استفاده کنید.
D5600 نیز مانند مدل قبلی، خیلی سریع روشن میشود و سیستم فوکوس سریع و دقیقی هم دارد، البته نباید از آن توقع عملکردی مشابه دوربینهای ورزشی را داشته باشید.
کیفیت عکاسی آن نیز فوقالعاده است. گسترهی دینامیکی وسیع آن باعث شده بتوانید جزئیات زیادی را از سایهها خارج کنید و برای عکاسی از مناظر پرکنتراست ایدئال است. میزان نویز سنسور نیز بسیار کم است و از این نظر از بهترین دوربینهای DSLR میانرده به حساب میآید.
صفحهنمایش مفصلدارش کار فیلمبرداری را بسیار ساده میکند و با وجود حالت فیلمبرداری flat و سنسوری عالی پردازش و ادیت فیلمهای این دوربین بسیار لذتبخش است. البته نبود امکان کنترل دیافراگم و جک هدفون در کنار ایزوی خودکار پیچیده میتواند برای فیلمبرداران حرفهای آزاردهنده باشد. با این وجود باید گفت فیلمبرداری این دوربین بهراحتی نمرهی قبولی را کسب میکند.
شاید در مجموع کیفیت عکس و عملکرد، D5600 بهترین دوربین این گروه باشد، ولی فعلاً قیمت بالایی دارد و به همین دلیل در ردههای میانی بهترین دوربینهای DSLR که برای شروع عکاسی مناسب هستند جای میگیرد.
سنسور: APS-C | رزولوشن: 18 مگاپیکسل | فوکوس خودکار: تشخیص فاز 9 نقطهای با یک نقطهی صلیبی | صفحهنمایش: 3 اینچی با رزولوشن 920،000 پیکسل | عکاسی پیاپی: 3 فریم بر ثانیه | فیلمبرداری: 1080/30P
نکات مثبت:
- کیفیت عکاسی مناسب با لنز کیت ارائهشده
- تنظیمات ساده و راحت
- وایفای و NFC
نکات منفی:
- سنسور 18 مگاپیکسلی نسبتاً قدیمی
- سیستم فوکوس ابتدایی با 9 نقطهی فوکوس
- نبود امکاناتی مانند صفحهنمایش لمسی
1300D یک دوربین سطح مبتدی است که برای افراد تازهکار ایدئال است. این دوربین برعکس نزدیکترین رقیبش، نیکون D3400، به وایفای نیز مجهز شده است تا بتوانید فایلها را با سرعت زیادی به کامپیوتر، گوش و تبلت منتقل کنید.
حالت Auto در این دوربین عملکرد بسیار خوبی دارد و درصورتیکه بخواهید کنترل بیشتری بر روی عکاسی داشته باشید میتوانید از دکمههای جهتدار پشت دوربین و حالتهای دستی و نیمهدستی استفاده کنید.
سیستم فوکوس این دوربین از نوع 9 نقطهای تشخیص فاز است که به چند نسل قبلتر تعلق دارد، ولی عملکرد قابلاعتمادی دارد و چندان هم کند نیست. باتری این دوربین نیز برای ثبت 500 عکس کافی است که بهمراتب از دوربینهای بدونآینه در این قیمت بهتر است. کیفیت لنز کیت آن نیز قابلقبول است و میتوانید از همان ابتدا عکسهای باکیفیتی را ثبت کنید. مانند همیشه عکاسی با فرمت RAW کیفیت و امکانات بیشتری را در اختیارتان میگذارد، ولی این دوربین از لحاظ نویز و گسترهی دینامیکی در حد D3400 یا D3300 نیکون نیست.
حداکثر کیفیت فیلمبرداری با این دوربین 1080/30P است و کیفیت فیلمهای آن نیز در سطح قابلقبولی قرار دارد. البته فوکوس به تک نقطهی میانی محدود است، ولی امکان تنظیم دستی نوردهی هم وجود دارد که جالبتوجه است. 1300D در نور مناسب عکسهای خوبی میگیرد و میزان کنترل مناسبی را برای تازهکارها ارائه میکند.
جایگزین این مدل احتمالاً با سیستم فوکوس پیشرفتهتر و سنسور بهتری عرضه خواهد شد. ولی در حال حاضر ارگونومی خوب، کارکرد روان و منوهای ساده، در کنار تنوع بینظیر لنزهای کانن آن را در جایگاه یکی از بهترین دوربینهای DSLR برای شروع عکاسی جای دادهاند.
در نهایت
تفاوت بین دوربینها در این رده آنچنان چشمگیر نیست و معمولاْ حول امکانات جانبی دوربین مثل صفحه چرخنده و Wi-Fi و یا کیفیت تصویربرداری قرار دارد تا تفاوت در کیفیت عکس!
پس اگر کیفیت عکس اولویت اول شماست با خرید یک دوربین ارزانتر در زمینه کیفیت عکس چیز زیادی را از دست ندادهاید. اما شاید بتوانید در زمینه خرید لوازم جانبی کاملتر مثل یک کیف مناسب و یا حتی لنز خاص مثل یک لنز ثابت ۵۰ میلیمتری که برای دوربین بعدیتان هم کاربردی خواهد بود هزینه کنید. خرید یک لنز ثابت و یا لوازم جانبی کاملتر مثل سهپایه محدوده عمل شما را در زمینه تجربه سبکها و تکنیکهای متعدد عکاسی بیشتر خواهد کرد. محدوده عملی که صرفاْ با امکانات جانبی کاملتر یک دوربین گرانتر به آن دست نخواهید یافت.